Varmaankin kansainvälinen ahdistuspäivä tänään -.-'

Sää oli ihn kiva, kohtuullisen lämmin +14 pilvistä/puolipilvistä ja aurinkokin yritti välillä paistaa. Jussi oli nakuna oikeestaan koko treenien ajan, vaikkakin pidin sitä jatkuvasti liikkeessä. Olisin kyllä manttelia pitäny tauoilla, mutta kun kerran oli ahdistuspäivä, niin jäi pukematta...

Tällä kerralla harjoiteltiin oikeaa puomia, pituutta, estesarjaa ja valssia. Itsenäisenä oli kokopitkät kepit, rengas ja estesarja.

Ensin mentiin harjoittelemaan puomia. Puomi on Jussille tuttu, mutta nyt kiinnitettiin erityistä huomiota kontakteihin. Me käytettiin apuna namialustaa, joka jätettiin siis puomin päätyyn. Ja kun kontaktia harjoittelimme, niin emme menneet koko puomia vaan nostin Jussin puoliväliin alastuloramppia. Ensin nostin Jussin syliin suoraan maasta, mutta muilla kerroilla pyysin sitä hyppäämään syliin, koska tässä ensi kertaa huomasin kuinka ahdistunut se tänä päivänä oli. Hienosti Jussi teki on/offin ja sai ottaa makupalan namialustalta, kerkesi kuitenkin lähteä kontaktilta, ennenkuin annoin siihen luvan. Sitten nostin Jussin alastulorampin yläpäähän. Tästäkin se hienosti tuli kontaktille. Sitten nostin sen keskelle puomia, josta myöskin tuli hienosti kontaktille. Näillä kerroilla se jopa odotti että kutsun sen pois kontaktilta. Sitten saimme luvan koettaa koko puomia. Hienosti ja innokkaasti Jussi lähti puomille, meni sen kokonaan todella reippaasti ja otti kontaktinkin sekä odotti käskyä poistua siitä. Hieno Jubba.

Kokeilimme muiden harjoitellessa puomia, keppejä, jotka olivat täyspitkät. Jussi tarvitsi hirveästi innostamista, mutta kepitteli sitten todella reippaasti (ohjasin oikealla puolella) ja minun tarvitsi vain ohjata ensimmäiseen keppiväliin ja hiukan heilauttaa kättäni oikean keppivälin kohdalla. Muuten kepitteli itse tosi hienosti. Paljon palkkaa onnistuneesta suorituksesta.
Tästä sitten lähti ahdistuminen. Olin laittamassa Jussille manttelia päälle suorituksen jälkeen, kun Jussi sitten alkoi huutamaan kun syötävä ja alkoi alistumaan todella hurjasti. En yhtään ymmärrä että mistä se tuon ahdistuksen otti, sillä manttelissa ei ollut mitään mikä sitä olisi voinut satuttaa, enkä minäkään siihen koskenut mitenkään mikä olisi voinut kipua aiheuttaa. Mantteli päällä se sitten kulki ihan normaalisti..

Noh. Seuraavana harjoituksena oli sitten valssi. Ensin me ohjaajat tehtiin ohajuskuvio kuivaharjoitteluna ilman koiria. Tämän jälkeen saatiin ottaa koirat mukaan. Harjoittelimme valssausta seuraavanlaisella estekuviolla.

Paikotin Jussin ensimmäisen (vas.puol) esteen taakse ja namialusta laitettiin toisen esteen oikeaan "kulmaan". Jussi ahdistui paikoittamisestakin jonkun verran. Se vaan luimuili ja näytti muutenkin melko ahdistuneelta. Kutsuin Jussia, valssasin ja ohjasin Jussin toiselle esteelle. Hiukan Jussi katteli hämmentyneenä, että mitä hittoa oikein heilun ja haahuilen seuraavan esteen edestä. Muuten meni hyvin (enkä edes sotkeutunut jalkoihini ja kaatunut), mutta valssasin "liian lyhyesti", ja jos vauhdilla oltaisiin menty, niin olisin juossut seuraavan esteen siivekkeeseen.
Kokeilimme uudestaan ja vielä seuraavankin kerran. Näillä kerroilla Jussi ei enää ihmetellyt epämääräistä heilumistan. Ahdistui kuitenkin taas paikoittamisesta. Tlu esteet kuitenkin hyvin, muttei hirmuisella innolla kuitenkaan. Saimme kommentiksi ohjaajalta, että kutsun Jussia kun lähden valssaamaan ja kerkeän valssata, ennenkuin koira "pääsee mukaan". Kokeilimme siis vielä yhden kerran ja nyt kutsuin Jussia juuri ennen kuin lähdin valssaamaan. Ohjaajalta saimme hyväksytyn paperit, että meni hyvin :)

Muiden valssaillessa harjoittelimme Jussin kanssa rengasta. Jätin namialustan renkaan toiselle puolelle ja menin ohjaamaan Jussia renkaaseen. Mutta herrapa päätti kiertää. Jouduin sitten käskemään sen pois namialustalta josta se sitten ahdistui himpun verran. Kokeilimme uudestaan, mutta ei, taas se kiersi. Ihmettelin tätä suuresti, sillä viime kerralla Jussi meni renkaan todella hyvin ohjatusti, ilman mitään kiertelyjä. Noh, pitipä sitten ottaa ihan alusta ja jättää koira renkaan toiselle puolelle ja mennä itse toiselle. Meinasi taas Jussi lähteä kiertämään, mutta sitten se vaihtoi suuntaa ja tuli renkaasta läpi. Hirmuiset kehut siihen paikkaan. No, sitten kokeilin, että josko se nyt menisi renkaasta ohjattuna, kun ollaan mietiskelty että miten se este suoritettiinkaan.  Hienosti Jussi lähti mukaan ja meni reippaasti renkaalle, muttei sitten hypännytkään vaan jäi siihen ihmettelemään, että mistä se pitää hypätä. Pohti tulevansa reunasta läpi, mutta ilmeisesti totesi sen olevan liian kapea, joten päätyi sitten kuitenkin tulemaan renkaasta. Hirmuiset kehut siis. No, koitimme vielä kerran. Tällä kerralla se tuli ihan hyvin, vaikkakin vielä vähän arkoili. Hirmu palkkaus ja kehuminen ukolle.
Sittenpä ahdistuneisuus jatkui. Olin maassa laitoin sille kaulapantaa päähän, josta taas vinkuminen (ei kuitenkaan huuto) alkoi. Lähti pakoilemaan ja alistui. Kulki häntä koipien välissä ja selkä kyyryssä, vilkuillen minua.. Päätin siis olla edes yrittämättä laittaa sille manttelia.  Tämän episodin jälkeen Jussi kulki vain haamuna perässä häntä alhaalla ja ihan innottomasti. 

Tämän jälkeen oli estesarjaharjoittelua seuraavanlaisella yhdistelmällä:

Ensin siis hypättiin esteet, jonka jälkeen putkeen. Paikotin Jussin ensimmäisen esteen taakse, ja menin itse ensimmäisen ja toisen esteen väliin. Ja namialusta odotti Jussia putken toisessa päässä. Annoin Jussille luvan tulla ja lähdin itse juoksemaan, kerkesin juosta toisen esteen ohi, joten Jussi ei sitä ymmärtänyt hypätä ja ohitti sen. Kokeilimme siis uudelleen. Nyt odottelin Jussia enemmän ja rata meni hyvin, vaikka intoa oli todella vähän. Kokeilimme myös toisen kerran ja ohjasin toiselta puolelta. Hyvin meni tämäkin. Sitten muutimme hieman rataa;

Eli putken kulmaa ja suuntaa vaihdettiin hieman. Edelleen toimin samoin kuin aiemmin ja Jussi meni radan todella hyvin. Ja ei olisi malttanut odottaa lähtökäskyä, vaan hiipi eteenpäin. Muuten oli kyllä vähän innoton radalla. Kokeilimme vielä uudelleen tätä rataa ja yhtä hyvin meni kuin aiemmallakin kerralla. Jussi oli vaan harmittavan innoton ja ahdistui paikottamiskäskystä.


Sitten lähdin toiselle puolelle kenttää ja yritin leikittää Jussia. Jussi leikkikin todella innottomasti ja oli haluton hakemaan mitään lelua (ei se muutenkaan paljo lelua hae, mutta jonkun verran kuitenkin). Vähän tuntui koira piristyvän, joten menin kokeilemaan itsenäistä rataa, joka oli melkein samanlainen kuin opeteltava rata;

Tein tätä rataa kuitenkin niin päin, että lähetin Jussin ensin putkeen ja sitten hyppy, hypyn jälkeen odotti namialusta. Jussi olikin melko innoissaan ja meni sarjan todella reippaasti ilman mitään ongelmia. Jussi haki putkeenkin todella hyvin itsenäisesti, esteelle tarvitsi kuitenkin selkeää ohjaamista.  Kokeilimme muutaman kerran ja oikein hyvin ja reippaasti meni molemmilla kerroilla. Paljon kehuja ja palkkaa!

Pituuden vuoro oli seuraavaksi. Jussi taas jostain syystä ahdistui, juuri ennen kuin kerkesimme harjoittelemaan, joten katsoimme ohjaajan kanssa parhaaksi odottaa hieman ja kokeilla myöhemmin uudelleen. Kävelin Jussin kanssa, jotta se pysyisi lämpimänä ja lopettaisi ahdistelun. Ohjaaja neuvoikin minua olemaan huomioimatta koiraa silloin kun se ahdistelee ja palkkaamaan ja leikittämään sitten kun se on reipas.
Kun kaikki "meidän ryhmäläiset" olivat harjoitelleet oli Jussikin jo hiukan piristynyt. Joten pääsimme harjoittelemaan. Ensin kokeilimme ihan yhdellä hypyllä siten, että houkuttelin koiraa toiselta puolen estettä. Hienosti Jussi meni, joten lisättiin toinen palkki ensimmäisen taakse, jotta saatiin hiukan pituutta. Kokeilimme tätäkin ensin houkuttelutaktiikalla ja hyvin meni. Sen jälkeen ihan perinteisellä ohjauksella, käskyn kera. Oikein reippaasti ja hienosti Jussi meni, jonka jälkeen isot kehut ja riehumiset. Lopetettiin tähän hyvään suoritukseen.

Yleiseksi fiiliksiksi treeneistä jäi vähän valju ja huono, kun koira oli niin ahdistunut, innoton ja vaikea. Itseäkin alkaa ahdistamaan kun näkee, ettei koiralla ole koko ajan kivaa ja sitä pitää innostaa ihan jatkuvasti, että se olisi edes vähän iloinen. Toivon mukaan tästä on koiran mieliala ylöspäin.